Att spela dataspel har gått från att vara en ren fritidssysselsättning till att omsätta miljardbelopp. Omsättningen sker naturligtvis i själva köpet av spelet, men även i utveckling, communities och allt runt omkring. En viktig del av att spela dataspel är att bli bra, bättre och förhoppningsvis utvecklas till att bli bäst. Då behöver man spela, träna, åter spela och lära sig nya strategier. Ofta hjälper spelarna varandra genom att visa och berätta hur de själva gör genom olika forum och grupper på nätet. De spelar in sekvenser och lägger filmsnuttar med informativa texter på kanaler som Youtube, där fler kan se och ta lärdom. En som spelade in sitt eget spelande och slog igenom på riktigt är svenske PiewDiePie som idag har över 60 miljoner (!) prenumeranter.

Hur man går tillväga för att spela en spelsekvens

Det kommer fram olika inspelningslösningar för TV spel, en av de senaste är Nvidas Shadow Play Highligths. Tjänsten ligger med i spelet hela tiden och du kan bestämma när du vill att spelsekvenser skall registreras. Det bästa med Shadow Play Highligths är att programmet själv känner av vissa sekvenser, som till exempel en lång kamp i en viktig match och då slås inspelningsfunktionen på automatiskt.

Hur funkar Shadow Play Highligts?

Inspelningsfunktionen ligger bakom spelet hela tiden med ett DVR-reprisläge, och du kan direkt genom att trycka på snabbkommandoknappen spara och dela de sista 30 sekunderna och visa vännerna som följer dig hur det gick. Inspelningsfunktionen är så kallad maskinvaruaccelererad, vilket betyder att med en belastning av 4K och upp till 60 bilder per sekund så stör inte inspelningsfunktionen spelets uppkoppling.

Nintendo och Switch

De som spelar Nintendo och använder Switch har äntligen fått en efterlängtad funktion som sparar sekvenser direkt efter avslutat skeende i spelet. Det är 30 sekunders spelklipp som sparas automatiskt i enhetens album. Du kan justera sekvenserna något, redigera startbilder och sedan dela dem på din valda kanal. Det är inte alla spel i Nintendo som har denna möjlighet, men de blir allt fler och fler.